datingadressen

Dating fraude

dating-fraudeDating fraude? Dat zal mij niet overkomen, zou je denken, maar je zal versteld staan van het aantal slachtoffers, meestal vrouwen in de leeftijd van vijftig jaar of ouder op zoek naar een nieuwe levenspartner.
De meeste slachtoffers van datingfraude zijn vaak 50 jaar of ouder en in de meeste gevallen vrouw, zo laat het meldpunt Fraudehelpdesk weten. Oudere vrouwen die op zoek zijn naar een partner blijken favoriet onder bedriegers op datingsites. Ruim 8 op de 10 slachtoffers valt binnen deze doelgroep. Het gaat hier dan niet om bedrog van datingsites zelf, maar om criminelen die onder valse voorwendselen contact zoeken en proberen hun prooi geld of andere zaken afhandig te maken. Afgelopen jaar is er voor ruim acht miljoen euro aan dating fraude gepleegd, volgens Fraudehelpdesk. Men denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat het eigenlijke bedrag misschien nog wel met tien mag worden vermenigvuldigd. Een zeer lucratieve business dus.
Criminelen maken zoals zovelen gebruik van een nepprofiel.
Maar deze criminelen werken vaak in georganiseerd verband en zijn getraind om hun slachtoffer psychologisch helemaal in te pakken. Op het moment dat de vertrouwensband groot genoeg is wordt er vaak om geld (bijvoorbeeld voor een ziek familielid of vliegtickets) gevraagd.
Het is in feite hetzelfde scenario als de beruchte scampraktijken die dikwijls door vrouwen en hun handlangers uit Oost- Europa (al dan niet gedwongen) werden toegepast om mannen te lokken en geld afhandig te maken.
Het blijkt dat slachtoffers die eenmaal geld afhandig zijn gemaakt nog steeds moeite hebben te geloven dat ze opgelicht zijn. Liefde maakt immers blind.
Hoewel je zou denken dat vijftigplussers wijzer zouden moeten zijn dan jongeren!
Vooral weduwen en weduwnaars van 50 plus die op zoek zijn naar een nieuwe liefde zijn en bemiddeld,  zijn populair onder oplichters.
Hoe dan ook, maak nooit geld over naar een onbekende minnaar, die je alleen maar van Facebook of andere datingsites kent en wees voorzichtig met het uitwisselen van gegevens.